Woordmerk en beeldmerk

Als er wordt gesproken over woordmerk en beeldmerk dan gaat het over twee verschillende zaken. Er zijn mensen die denken dat woordmerk en beeldmerk hetzelfde betekent, maar dan hebben zij het mis. Op deze pagina wordt u het verschil uitgelegd tussen woordmerk en beeldmerk.

Woordmerk

Als het gaat over woordmerk dan gaat het over een serie letters of cijfers. Deze letters en cijfers staan allemaal achter elkaar. Het gaat er niet om hoe de letters of cijfers vorm hebben gekregen, maar het gaat om de serie die achter elkaar staat weergegeven. Als een bedrijf alleen de naam van het bedrijf in een logo heeft staan, dan is het een woordmerk. Er staat namelijk alleen een woord in het logo en er wordt geen gebruik gemaakt van afbeeldingen. Zodra er wel afbeeldingen bij komen kijken wordt er gesproken over een beeldmerk.

Het is meestal een specifieke typografische bewerking op de naam van een bedrijf, instituut of productnaam gebruikt voor identificatie en branding. Bekende voorbeelden zijn Google, Wikipedia en HEMA. In de Europese Unie kun je een woordmerk registreren.

Beeldmerk

Als het gaat over beeldmerk dan gaat het over figuratieve elementen. Dat wil niet zeggen dat de letters en cijfers niet van belang zijn want ook deze spelen hierbij een belangrijke rol. Het gaat er hier ook om hoe de letters en cijfers vorm hebben gekregen. Zijn ze bijvoorbeeld van een bepaalde kleur, zweven ze, staat de ene hoger dan de andere, allemaal aspecten die bij beeldmerk wel een belangrijke rol spelen. Bij beeldmerk kan als voorbeeld genomen worden het logo van een bedrijf. Het kan zijn dat er in een logo speciale woordelementen zitten. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen om de naam van het bedrijf groot af te drukken en dan in kleinere letters waar het bedrijf voor staat. Dan kan er ook nog een afbeelding naast staan, samen vormen zij dan het logo en dit wordt gezien als het beeldmerk. Hoe dan ook, wanneer het over een beeldmerk gaat, dan gaat het altijd over iets dat bestaat uit een afbeelding. Er kan ook worden gekozen voor een woordmerk dat op een speciale manier wordt weergegeven met een speciaal logo erbij. Bij een beeldmerk kan het gaan over alleen een afbeelding, maar het kan ook gaan over een afbeelding en een woord er bij, hier kiezen veel bedrijven en instanties voor, dan kan het minder snel worden overgenomen.

Wat is het verschil tussen een woordmerk en een beeldmerk?

Veel bedrijven kiezen een beeldmerk. Ze hebben een logo waarbij zowel de naam van het bedrijf als het logo wordt vermeld. Deze dienen dan beide vastgelegd te worden zodat duidelijk is dat dit van één bedrijf is. Dit kan dan niet zomaar worden overgenomen want de auteursrechten liggen dan bij het bedrijf. Als een bedrijf alleen zou kiezen voor de naam van het bedrijf dan gaat het over een woordmerk, ook al zijn de letters op een speciale manier afgedrukt, het gaat om een woord. Zodra er een afbeelding bij komt dan gaat het over een beeldmerk. Bij een beeldmerk gaat het echt over een afbeelding van in dit geval bijvoorbeeld de organisatie, u ziet dan een logo en de naam.