Een website kopiëren

Als u een website heeft gemaakt, wilt u dat deze website van u blijft en dat de informatie op uw website niet zomaar gekopieerd wordt. Toch wordt er wel eens gebruik gemaakt van de teksten welke op uw website beschreven staan. Een website kopiëren is erg gemakkelijk met de juiste tools. Wanneer derden de tekst herschrijven en wanneer het dan niet te zien is dat de tekst van uw website af komt is er niets aan de hand. Maar het kan zomaar zijn dat mensen een complete tekst van uw website afhalen en deze dan publiceren op hun eigen website. Ze willen hier klanten mee lokken en mensen binnen halen, wat kunt u hier aan doen? U heeft immers zelf een hoop tijd besteed aan de website en misschien wel een tekstschrijver ingehuurd die u moet betalen. Doe er daarom op tijd iets aan en lees hier wat u kunt doen wanneer uw website gekopieerd wordt.

Automatisch een website compleet kopiëren

Met HTTrack is het relatief makkelijk om een hele website ineens te kopiëren. Dit kan handig zijn als je een backup van je eigen site wilt maken. Je kunt het programma regelmatig draaien waardoor ook nieuwere versies op je eigen computer komen.

Hoe vind je kopieën van een site?

Met Copyscape kun je makkelijk kopieën van een site vinden. Je voert een adres van een pagina in en je krijgt een mooi overzicht van sites die teksten van deze pagina ergens op hun pagina hebben gekopieerd.

Wat kunt u doen als iemand anders uw website kopieert?

Het kan zijn dat iemand uw website zo goed vindt, dat diegene daarom het materiaal van uw website afhaalt. Dit kunt u aan de ene kan zien als een complimentje, maar het is niet fijn dat alle tijd en energie die u in de teksten heeft gestoken nu zomaar wordt gekopieerd. Met een paar drukken op de knop hebben anderen uw werk, waar u even voor heeft zitten zwoegen en wat u misschien wel geld heeft gekost, zeker wanneer u het maken van de website uit heeft besteed. Als anderen uw website hebben gekopieerd, betekent dit dat uw website niet meer uniek is.

Veel bezoekers komen misschien niet meer op uw website omdat de teksten ook op een andere website te zien zijn. Het heeft ook te maken met de posities van uw website bij Google. Dit kan u geld kosten en een groot aantal bezoekers. Deze gaan nu namelijk naar een andere gebruiker welke uw website heeft gekopieerd. Daarom is het tijd om actie te ondernemen wanneer mensen uw website zomaar kopiëren.

Actie ondernemen

Als uw auteursrechten geschonden zijn kunt u verschillende stappen ondernemen. Actie ondernemen kan altijd, zeker wanneer uw website gekopieerd is:

  1. U kunt uw inhoud die op andere sites is gekopieerd ook uit Google laten verwijderen. Dit kan in sommige gevallen al afdoende zijn. Hier vindt u daarvoor het formulier.

  2. Om de inhoud echt van het internet te halen kunt u om te beginnen de webmaster van de site een e-mail sturen. Vaak kunt u dit doen door een e-mail te sturen naar het adres dat op de website staat, maar het kan ook middels een contactformulier wanneer er geen mailadres op de website staat. U kunt dan netjes uitleggen wat er aan de hand is en vragen of diegene de teksten aan zou willen passen. U kunt in de mail een deadline aangeven wanneer u wilt dat de teksten van de website af zijn gehaald.

  3. Staan de teksten nog steeds op de website wanneer de deadline is genaderd? Dan kunt u met de webhost contact leggen. Bewaar alle mail goed die u heeft gestuurd naar de beheerder, deze kunt u dan meesturen. Misschien kunt u achter het ISP van de webmaster komen, dan kunt u vragen wat zij kunnen doen voor u. U kunt dan aangeven hoe de stand van zaken is en eventueel de toegezonden e-mails laten zien. Deze staan immers op papier en dienen als bewijsmateriaal welke u wellicht nodig gaat hebben om aan te tonen welke stappen u heeft gezet.

  4. Als ook dit niet helpt kunt u als laatste een advocaat inschakelen om het probleem op te lossen.