Merk registreren

Je wilt een merk registreren of beeldmerk vastleggen. Hier leggen we stap voor stap uit wat je daarvoor moet doen, inclusief een handleiding over merk vastleggen bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP), vroeger bekend als Benelux Merkenbureau Den Haag. Daarnaast gaan we in op de kosten voor het vastleggen van een merk en het verschil tussen merk en copyright. Tot slot geven we nog een paar handige tips.

Het registreren van je merk en logo is erg belangrijk. Je wilt immers niet dat anderen meeliften op jouw succes. Het is bovendien erg vervelend als er verwarring onstaat doordat een ander bedrijf ook jouw merknaam gebruikt. Er zijn talloze voorbeelden van problemen die je kunt vóórkomen door je merk op tijd je merk te registreren. De eigenaar van de Zeeuwse snackbar Wendy's kan er over meepraten; de stugge Zeeuw voorkomt al bijna 20 jaar dat de gelijknamige Amerikaanse hamburgerketen zijn merk kan registreren in Europa.

Merknaam of beeldmerk vastleggen Benelux

Wil je je merk registreren in Nederland of de Benelux? Dan kun je dat merk vastleggen bij het Benelux Merkenbureau Den Haag. Je kunt hier ook terecht voor de registratie van ander intellectueel eigendom, zoals uitvindingen, modellen en design. Het onafhankelijke instituut geeft voorlichting aan ondernemers en regelt de registratie van merken online. Zoals het merkenbureau het zelf verwoordt op zijn site:

BOIP informeert ondernemers over het belang van intellectuele eigendom. Dit doen wij onder andere door het aanbieden van een toegankelijke digitale omgeving, waarin ondernemers snel en makkelijk hun registraties kunnen regelen en beheren.

Stappenplan merk registreren Benelux bij het BOIP:

  • Kies een onderscheidend merk. Denk er bij het kiezen van een onderscheidend merk aan dat de naam niet misleidend of te beschrijvend is. Gebruik geen modewoorden.
  • Kies in welke landen je het merk wilt beschermen. Je registreert je merk voor de Benelux, meerdere Europese landen of geheel Europa.
  • Controleer of je merk al bestaat. Zoek hiervoor in het Merkenregister, maar ook op internet. Deze klus kan tijdrovend zijn en kun je ook tegen betaling door een expert laten doen.
  • Vraag je merkregistratie aan. Maak hiervoor een account aan bij het BOIP.

Merk vastleggen kosten

In de tabel vind je de belangrijkste tarieven voor het vastleggen van merk of beeld. Specifieke tarieven – bijvoorbeeld voor wijzigingen – zijn te vinden op de website van het BOIP. Alle kosten zijn vrij van BTW.

Merknamen registreren Kosten
Merk vastleggen Benelux voor 10 jaar v.a € 248
Registratie merk Benelux (spoed) v.a. € 447
Merkregistratie verlengen met 10 jaar v.a. € 268

Let op! Zorg ervoor dat je voldoet aan de bovenstaande voorwaarden; je aanvraag kan worden geweigerd door het merkenbureau Den Haag. Gemaakte kosten worden dan niet terugbetaald.

Kosten merk registreren Europa

Wil je merken registreren in Europa of andere landen? Dan gelden er afwijkende tarieven. Via het merkenbureau in Den Haag kun je een internationale merkregistratie aanvragen in één of meerdere landen buiten de Benelux. Dit gebeurt via de WIPO (World Intellectual Property Organisation). De kosten hiervoor bedragen 100 Zwitserse francs (+/- 85 euro). Hier komen het basistarief voor een internationale registratie en de tarieven voor de registratie van het merk in de betreffende landen nog bij.

Een merk registreren in Europa brengt hoge kosten met zich mee. De basistarieven van de WIPO lopen uiteen van 653 Zwitserse frank (+/- 558 euro) tot 903 Zwitserse frank (+/- 772 euro). Wil je exact weten wat je kwijt bent, bekijk dan de tarievenlijst van WIPO of gebruik de WIPO-calculator.

Copyright vastleggen: copyright of merk?

Een merk of beeldmerk vastleggen is niet hetzelfde als copyright. Copyright geldt bijvoorbeeld voor teksten en foto's. Tegenwoordig is het echter niet meer nodig om auteursrecht aan te vragen; je eigendomsrechten zijn namelijk automatisch beschermd. Je hoeft pas in actie te komen als je plagiaat op het spoor komt.

Het kan natuurlijk geen kwaad om je werk te voorzien van een © copyright teken, je naam en het productiejaar. Je kunt ook kiezen voor een Creative Commons-licentie.

Merk en domeinregistratie

Tot slot nog een belangrijke tip; registreer voordat je het merk vastlegt alle voor jouw merk relevante domeinnamen – als deze nog vrij zijn. De domeinen .nl, .be en .com liggen voor de hand, maar ook andere top level domains zoals .eu kunnen goed zijn. Domeinnamen registreren kan bijvoorbeeld bij www.transip.nl.