Auteursrechten, wat zijn dat?

Auteursrechten, veel mensen vragen zich af wat dit zijn. Maar wanneer u het letterlijk vertaalt, krijgt u te zien dat het de rechten van een auteur zijn. Dit zijn het ook. Stel dat u een boek heeft geschreven, dan heeft u de auteursrechten over dit boek. Het boek is door u gemaakt en dat houdt in dat het volledig van u is en dat u er mee mag doen wat u wilt. Voor andere mensen is dat anders, zij moeten er af blijven want het is uw boek, zij mogen het bijvoorbeeld niet zomaar publiceren of bekend maken bij anderen. Het werk is van u, waar u de eer van mag hebben.

Auteursrechten

Als er wordt gesproken over een auteur dan gaat het over iemand die werk heeft gemaakt, geschreven. Het maakt niet uit wat iemand heeft gedaan, maar als het zijn werk is, heeft ook hij de auteursrechten over dat werk. Dit kan inhouden dat als u werk heeft gedaan, u kunt zeggen dat het uw werk is en u kunt het anderen dan verbieden uw werk openbaar te maken. U kunt anderen ook verbieden om uw werk te verveelvoudigen. Het kan ook zijn dat u het leuk vindt dat anderen uw werk gaan publiceren of er wat mee gaan doen, dan kunnen anderen zonder problemen uw werk openbaar maken en u kunt toestaan dat anderen het gaan verveelvoudigen. U dient hier dan wel speciale voorwaarden voor op te stellen, want de gebruikelijke gang van zaken is dat veel mensen de volledige auteursrechten graag zelf houden. Dit wordt allemaal vastgelegd in een licentiecontract.

Wie is de auteur?

Een auteur is een breed begrip. Vaak gaat het over een schrijver maar het kan ook over een journalist of een architect gaan. Maar een fotograaf is ook een auteur, hij maakt foto’s en hij is hier dan de auteur van met de auteursrechten. Vaak wordt het werk van een bepaalde schrijver bij een uitgeverij gelaten. Er worden dan afspraken gemaakt met de schrijver welke rechten de uitgeverij heeft met betrekking tot een geschreven stuk en ook deze afspraken worden weer in een contract vastgelegd.

Een contract

Het contact is erg belangrijk, hier dienen de afspraken over de auteursrechten in beschreven te worden. Het gaat er om dat iedereen weer waar hij aan toe is en wanneer dat in een contract is vastgelegd staan de afspraken vast want beide partijen moeten het contract tekenen. Dan krijgt ieder een exemplaar en weet iedereen van wie de auteursrechten zijn. Het is belangrijk dat u het auteursrecht en het contract goed gaat bewaren, zodat wanneer iemand uw werk gaat publiceren u hier ook werk van kunt maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat anderen er met uw werk vandoor gaan! Zorgt u er daarom voor dat u het contract ook in handen krijgt wanneer u de auteursrechten heeft, lees alle voorwaarden goed door zodat u ook zeker weet dat er geen addertje onder het gras zit.