Iedereen heeft auteursrechten op zijn eigen werk, dus ook architecten. Als u een bouwtekening in handen krijgt van een architect mag u deze niet zomaar kopiëren voor anderen, er rust namelijk auteursrecht op een bouwtekening, maar ook op de schetsen welke door de architecten zijn gemaakt.
Logisch zult u denken, één iemand werkt een bouwtekening uit, waar veel tijd in zit. De ander zou dan door slechts op een knop van de kopieermachine te drukken een heel mooie nieuwe bouwtekening tot zijn beschikking krijgen zonder dat het hem iets kost, geen inspanning en geen geld. Nou dit kan dus in de praktijk ook niet, de architecten zijn in Nederland goed beschermd. Gebruikt iemand toch tekeningen of schetsen, bijvoorbeeld even geleendbij de buren, dan is deze persoon aan te klagen.
Auteursrechten van architecten
Bij de auteursrechten van architecten gaat het er net als bij andere auteursrechten om dat het werk van architecten niet zomaar gebruikt mag worden zonder toestemming. Misschien vindt iemand een bouwtekening erg goed en wil hij aan de hand van deze tekening zijn gebouw precies hetzelfde gaan bouwen aan de andere kant van Nederland, dit mag niet zomaar.
Er dient eerst toestemming te zijn van één van de architecten die deze tekening gemaakt heeft. Als u een opdracht maakt op aanvraag, dan heeft u als architect nog steeds het auteursrecht, u heeft namelijk het ontwerp gemaakt. Het kan zijn dat u wordt gevraagd het auteursrecht over te dragen, dit moet u dan wel schriftelijk doen en hier dienen dan ook alle afspraken in mee genomen te worden. Dat dit schriftelijk gebeurt, is hierbij zeer belangrijk omdat een en ander dan altijd terug te vinden is.
Voor eigen gebruik
Als u een bouwtekening van een van de architecten heeft gekregen mag u voor eigen gebruik wel fotos maken van deze bouwtekening. Ook een film maken kan geen kwaad, wanneer het maar voor eigen gebruik is, u mag niet de hele buurt voorzien van bijvoorbeeld de tekening van de nieuw te bouwen verdieping, of de dakkapel. De afbeeldingen, die u zelf maakt mogen wel worden verkocht aan anderen, zonder dat daarvoor toestemming nodig is van de architecten. Maar, als het gaat over de hoofdafbeelding van een gebouw dan is het anders. Dan mag er bijvoorbeeld geen poster worden gemaakt en het mag zeker niet verkocht worden. Stel dat u een architect bent en u heeft een woning ontworpen. Iemand gaat een boek schrijven en kiest uw ontworpen woning uit als kaft van het boek, dit mag niet zonder meer. Er moet eerst toestemming aan u worden gevraagd, ook al voelt u zich nog zo vereerd. Als u graag uw auteursrecht als architect in de gaten wilt houden kunt u de mensen waar u voor tekent ook al laten zien wat de auteursrechten zijn. U kunt hen eventueel een papier geven waar alles op staat, zodat zij ook weten wat zij wel en niet mogen doen met ontwerpen en fotos. Het is dan wel belangrijk dat u duidelijk aan geeft dat het voor eigen gebruik wel mogelijk is fotos en beelden te maken van bijvoorbeeld de woning en van bouwtekeningen.